Canopy House

Canopy House


Canopy House

An ecologically diverse flag lot in Portola Valley served as inspiration for the responsive design of Canopy House. The site is a natural bowl, a large flat meadow flanked on two sides by a lush creek and on the other two by a sloping hill, creating a private, immersive geography. The clients, a dynamic couple with small children, envisioned a site-sensitive design that is elevated, modern, cozy, and unassuming, but most importantly intimately connected to the surrounding landscape.

Working closely with the landscape team, Ground Studio, we first conducted an in-depth site analysis of the property, crafting a plan to restore and rehabilitate the unmanaged landscape. To best restore the natural meadow, we will clear the existing invasive species allowing the new design to react organically to the intricate site.

The design consists of layered, interlocking, mirrored L-shaped forms that carefully frame the front yard entry moment, as well as a rear yard panorama. The airy ground floor flows directly into outdoor living areas – an open plan public great room, dining area, and kitchen and a protected exterior seating space create architectural thresholds, compressing and decompressing, mimicking the site’s natural rhythms. The upper level acts as a canopy; an elevated form that floats above landscape moments below, like a tree, casting dappled light and outdoor shading. The upper level sits nested among the surrounding trees, creating intimacy for bedrooms. The pool, at the rear of the site, stretches away from the structures into the meadow creating a sensation of floating out into the open meadow.

Further in harmony with the site, the structure is oriented 15 degrees of south, optimally exposed to control solar heat gain, and wind ventilation for passive cooling. The ground level is cooled by a stack effect, in which warm air is pulled out and expelled through a vertical double height atrium.

LOCATION Portola Valley, California

PROJECT TEAM
Landscape Architecture: Ground Studio
Interior Design: Leverone Design
Lighting Design: Studio Lumen
Structural Engineers: ZFA Structural Engineers
Civil Engineers: Lea & Braze Engineering Inc


 

Funkhaus

Funkhaus


Funkhaus

The design for Funkhaus was largely inspired by our clients’ impressions and lived experiences of the original home, specifically their observations about the untapped potential of the sloping site with dramatic views. The couple dreamt of a series of improvements to their San Francisco home that felt unique and inevitable to the site, using words like enchanted, well-crafted, intimate, and private when asked to describe their vision, and put a distinct emphasis on richness of materiality and articulation of distinct spaces within an overall open concept. Our team set out to design a renovation that preserves the sense of refuge and shelter offered by the site, while honoring special moments from the original home.

A sunken front courtyard offers privacy from the street, carefully laying out a progression of experiences through the home towards the sloped rear yard, incorporating a series of unexpected views. ⁠The bedroom suites step back from the street, creating opportunities for landscaping to envelop the single-story massing that frames the courtyard. The various public spaces and decks follow the natural grade of the site, allowing for multiple special moments in lieu of one big reveal. A majestic Cedar tree in the northwest corner creates a programmatic anchor for both the landscape and architecture.  ⁠

The project’s interior design was both developed in collaboration with the clients, as well in response to their joyful art collection and eclectic lifestyle. Rich, deep colors and materiality elicit a retro vibe, while modern custom casework and millwork designate space to celebrate art. Hanging lanterns and lamps in the kitchen evoke a night market, and a custom fireplace in the living room melds the new with the old.

LOCATION San Francisco, California

PROJECT TEAM
Landscape: Arterra Landscape Architects
Structural: Strandberg Engineering
Lighting: Kim Cladas Lighting Design

 

Santa Barbara Perch

Santa Barbara Perch


Santa Barbara Perch

A LA-based couple with a toddler approached our firm with an ocean-facing, lush, hillside property in Santa Barbara in search of initial design concepts for a modern, yet timeless, retreat. The original home was a funky getaway and gallery for art collectors in the 60’s, and offers unique moments preserved in our new design, but lacked a thoughtful layout and siting that takes full advantage of the property’s views and forested hideaways. Our team approached the site as a blank slate, working with an arborist to identify the critical root zones to protect the mature, healthy, oak groves, and conducted an in-depth site analysis to fully respect Toro Canyon Creek, which fosters a verdant riparian ecosystem that hugs the eastern edge of the site.

The site’s steep topography challenged our team to delicately site each structure in accordance with a variety of landscapes, encapsulating a Majorca sun-drenched quality from southern ocean views, as well as the woodsy, tree-house mood of the northern side of the property. The design breaks up programming into clusters of plaster boxes gathered around a central, protected courtyard – which allows the home to cover a large square footage while maintaining a feeling of intimacy.

To the north, private primary and detached guest suites are nestled into the oak groves, engaging quietly with the wooded landscape. To the south, open and airy public structures face outwards towards ocean views and lead down to a pool soaked in southern sun. A roof deck tops the Great Room, creating an indoor/outdoor space for entertaining, cooking, and communing. A mixture of stone and wood references both the eroded and the modern, and green roofs further blend the home into the surrounding hills.

LOCATION Santa Barbara, California

PROJECT TEAM
Landscape Architect: Terremoto Landscape

Bend Hideaway

Bend Hideaway


Bend Hideaway

Recent empty nesters looking to relocate from Portland to Bend contacted our team to design an escape fit for their eventual retirement. Needing space for themselves and their two dogs, as well as private guest rooms for visits from grown children, they imagined a home that supports their active lifestyle – specifically accommodating a lap pool and home gym. The responding design reacts delicately to the complex site, shielding occupants from neighbors to the northeast, opening towards views to the south and west as a single-story winged form that neatly blends into the surrounding forest. Our team is excited to explore a new geography in the Pacific Northwest – and looking forward to designing for snowy weather!

The home’s private wing stretches to protect an outdoor lap pool and sitting area, acting as a shield from strong winds as well a close by neighboring property. The public wing runs perpendicularly, housing a living, dining, and kitchen area that opens completely onto an outdoor patio and firepit, creating warm outdoor living space for cool Oregon evenings. A protected windowed bridge connects the perpendicular wings, creating a sense of transition and compression between the two forms.

LOCATION Bend, Oregon

PROJECT TEAM
Landscape Architecture: Cahill Design
Structural Engineering: Walker Structural Engineering

Curveball

Curveball


Curveball

A couple approached our firm with a vision for a new home that fits gracefully and subtly into the land, perfect for gathering and hosting friends and family, immersed in the natural magic of the Santa Lucia Preserve. Prioritizing site-responsiveness, regenerative design, and connection to the outdoors, the design artfully places two gently curved forms to create a courtyard within a grove of oaks on a steep hillside, respecting the existing landscape and orienting public and private spaces towards both distant views as well as intimate moments with dense tree canopies.

The upper curved form, topped by a green roof, seamlessly emerges from the hillside and contains a primary suite with multidirectional panoramic vistas. The second lower curved form houses public spaces on the main level, playfully interlocking with the upper wing while carving out a sheltered courtyard between the two. The glassy foyer opens onto a landscaped courtyard with a plunge pool and a patio off the great room steps down the hillside towards a pristine meadow below.

Considering fire resiliency and sustainability, the building is enveloped by durable, low-maintenance modular weathering steel panels and aluminum windows. The eroded material aesthetic reinforces the conceptual merging of architecture and landscape; wood clad interiors add warmth and a sense of refuge to counter the rugged exterior palette.

Feldman Architecture is excited to announce that Curveball will be our first project to attempt to achieve a Living Building Challenge certification. We aim to achieve full Living Building Challenge certification, however, as this is our first attempt at working within the constraints of this rigorous program, we may pursue a Petal or CORE certification. Read about the certification process on our blog

LOCATION Carmel, California

PROJECT TEAM
Landscape Architect: MFLA
Structural Engineer: Daedalus Structural Engineering
Civil Engineer: L&S Engineering
Surveyor: Whitson Engineers
Geotechnical Engineer: Haro Kasunich & Associates

LBC BLOG