Pan’Orama House

Inspired by the serene setting and the modern bones of the existing design the homeowners were interested in adapting this house into a home to coincide with their family and lifestyle. Grounded with a casual upbringing in New Zealand and modern design in Europe, this young family of four with a fifth on the way, were looking to create a comfortable and functional home with its own unique story. The house itself was designed 20 years ago by a prominent bay area modernist, a mentor and former partner to a member of our firm. Through a series of coincidental events, the family ended up at our doorstep, and the project has taken on new life, stimulated by our firm’s prior connection to the home and a great excitement for its future.

Originally, the clients were drawn in by the house’s open design and spectacular 180° sights over the Silicon Valley, San Francisco Bay, and beyond to Mt. Hamilton and Mt. Diablo.  Upon entering the main house, visitors are met with expansive views through floor to ceiling sliding glass doors through the open living and dining area.

The configuration of the house is formulated around a two-story circulation spine, defined by a series of cast-in-place upright concrete frames.  By expanding the Great Room to the proportion of the four existing concrete bays, and converting the former Family Room zone to a Kitchen the floor plan has been generously opened while enhancing an indoor – outdoor connection to the rear deck and yard.

To further capture the surrounding mountain landscape, a third floor roof deck sits atop the house, providing 360° views over the surrounding scenery.  A new one-bedroom guest house was also added to accommodate family from overseas.

Our team has closely collaborated with interior designer Gaile Guevara to exhibit a material palette that matches our client’s modern sensibilities, both inside and out. Concrete floors and a refined wood ceiling, paired with new lighting fixtures and contemporary furnishings bring harmony and warmth to the space. This remodel was particularly rewarding as the client appreciates our personal history and connection to the house and is passionate about modern design. This has allowed our team to improve upon the existing home to create something bolder, simpler, yet still firmly connected to its past.

LOCATION Los Altos Hills, California

PROJECT TEAM

Landscape Architect: Bliss Landscape Architecture
Interior Designer: Gaile Guevera Studio LTD
Lighting Designer: Ombrages
General Contractor: Hogan & Pinckney Construction
Civil Engineer: Lea + Braze Engineering Inc
Structural Engineer: ZFA Structural Engineers
Geotechnical Engineer: Murray Engineers
Arborist: Urban Tree Management