Curveball

A couple approached our firm with a vision for a new home that fits gracefully and subtly into the land, perfect for gathering and hosting friends and family, immersed in the natural magic of the Santa Lucia Preserve. Prioritizing sustainability, flexible spaces, and connection to the outdoors, our team’s proposed design artfully places two gentle curved forms on an open pad within a grove of oaks at the peak of a steep site, respecting the existing landscape, and orienting public and private spaces towards both distant views, as well as intimate moments with dense tree canopies.

The upper curved form, topped by a green roof, seamlessly emerges from the hillside, and contains a primary suite with panoramic views spanning three directions. The second, lower curved form houses public spaces on the main level, playfully interlocking with the upper wing while carving out a sheltered courtyard between the two. The glassy foyer opens onto a landscaped courtyard with a plunge pool, and a patio off the great room steps down the hillside towards a pristine meadow below.

Prioritizing fire resiliency and sustainability, the building is enveloped by durable, low-maintenance modular weathering steel panels and aluminum windows. The eroded material aesthetic reinforces the conceptual merging of architecture and landscape, and wood clad interiors add warmth and a sense of refuge to counter the rugged exterior palette.

LOCATION Carmel, California

PROJECT TEAM
Landscape Architect: MFLA
Structural Engineer: Daedalus Structural Engineering
Civil Engineer: L&S Engineering
Surveyor: Whitson Engineers
Geotechnical Engineer: Haro Kasunich & Associates