Surf House

Surf House


Surf House

A hidden jewel in Santa Cruz, Surf House brings a polished bohemian feel right up to the edge of one of the state’s best surf breaks. The clients were well-versed on the nuances of the site and dreamt of a home that fit naturally and sustainably into its beachy, eclectic locale.

Subject to a 100-year geologic setback requirement as well as the CA Coastal Commission, a site-sensitive solution that respected both the coast and the community became a design focus. Monterey Cypress also acts as a focal point of the home’s design – the exterior is clad with board and batten slats, setting up an exterior and interior palette present throughout the home. Waste in the milling process and trunk use was minimized by holistically integrating every level of wood grade into the design.

Surf House’s public spaces capitalize on indoor/outdoor connection, seamlessly transitioning from the intimate front courtyard to the warm and open great room and kitchen, finally opening onto the back patio overlooking the sea. Large sweeping doors open to connect the living space to the spacious back deck, which is fit with an in-ground hot tub and outdoor kitchen perfect for entertaining visiting family and friends.

“It feels like we’re living inside a fine piece of furniture, crafted by artisans at the top of their field. I love to lie on the couch and just let my eye trace all the details. We don’t think about the house as a place. It’s an experience. It’s peace. It feeds our souls.”

LOCATION Santa Cruz, California

PROJECT TEAM
Architecture: Feldman Architecture
Interior Design: Commune Design
Landscape Architect: Ground Studio
Sawyer: Arborica
Contractor: RJL Construction
Structural Engineer: Strandberg Engineering
Lighting Designer: Tucci Lighting
Art Consultant: Allison Harding
Ownership Team: Whiteside Management, LLC
Photography: Joe Fletcher + Stephen Kent Johnson

Atherton Pavilions

Atherton Pavilions


ATHERTON PAVILIONS

The Atherton Pavilions are two accessory structures rich in detail and imagined by the owners to be of the landscape. Both of identical footprint, height, and material, these jewel boxes have two distinct functions: one serves as an outdoor kitchen and dining space, and the other as a meditation or workout room.

The pavilions are delicately placed amidst the existing landscape of redwoods and other mature trees – the clients desired the boxes to be transparent and discrete to blend in with the surrounding softscape. Our team collaborated closely with Thuilot Associates to soften the transition between garden and pavilion.

Lifting the pavilion’s concrete foundations at the front and rear of each pavilion creates an edge – giving the illusion that the structures are hovering over the lush landscaping below. At either end of each pavilion, concrete returns to the site, tying the structures back to the earth.

The pavilions’ facades are wrapped in naturally weathering Alaskan Yellow Cedar that shroud each end of both structures while screens help form trellises on the front and back. The wood screens serve each pavilion in contrasting ways, introducing privacy into the exercise and meditation pavilion, and a feeling of openness in the kitchen pavilion. 

LOCATION Atherton, California

PROJECT TEAM
Architecture: Feldman Architecture
Landscape Architect: Thuilot Associates
Builder: Design Line Construction
Structural Engineer: Daedalus Structural Engineering
Civil Engineer: Lea & Braze Engineering
Geotechnical Engineer: Romig Engineers 
Photography: Adam Rouse

Round House

Round House


Round House

Tucked away in Los Altos Hills, the aptly named Round House is a geometrically unique structure; one of a few similarly shaped homes built in California in the 60s. The clients fell in love with this quirky circular house and initially planned a modest remodel. Soon after moving in, the pair recognized the inefficiencies of their new home – low roof eaves curiously obstructed the otherwise spectacular views, spurring their desire to open and modernize the design. Our team set out to craft a respectful enrichment of the home’s original form, focusing in on a site-sensitive response to the steep, challenging plot.

Perched atop a precipitous site, the structure has 180-degree views with a deck that runs around its perimeter. The original central courtyard, once open-to-sky, transformed into the kitchen – an appropriate gesture for an aspiring baker and a family of food enthusiasts. A large circular skylight streams daylight into the kitchen, creating a makeshift sundial that illuminates different sections of custom curved casework throughout the day.  An outdoor deck is strategically carved out at the intersection of the living room and kitchen – framing sprawling views of the South Bay. A Japanese style of charred wood siding, called Shou Sugi Ban, seamless concrete floors, crisp curved white walls, and minimalist interiors let the colorful and dramatic views speak first.

Beyond the imaginative design and technically skilled execution, the home, at its core, is a vessel for experiencing the ethereal beauty of the surroundings. “I just love the way the building opens up to the land, how it interacts with the site. The views and just the experience — what it really feels like from inside out—that, to me, is maybe the biggest success of the project” Steven Stept, AIA, Partner in Charge for Dwell Magazine.

LOCATION Los Altos Hills, California

PROJECT TEAM
Landscape Architect: Variegated Green
General Contractor: Baywest Builders
Lighting Design: Tucci Lighting
Structural Engineer: BKG Structural Engineers
Civil Engineer: Lea & Braze Engineering, Inc.
Geotechnical Consultant: Romig Engineers Inc
Arborist: Urban Tree Management
Photography: Adam Rouse

CASE STUDY
Process Case Study: Round House

 

 

Salesforce Tower Office Space

Salesforce Tower Office Space


Salesforce Tower Office Space

In the heart of downtown San Francisco, the Salesforce tower represents the pinnacle of Bay Area technological innovation and modern creativity. We were tasked to create, alongside our client, a west coast headquarters for their global financial firm in the heart of the tower – translating our designers’ residential sensibilities into the workplace, and allowing our clients to uniquely define a space that will become their home away from home for years to come.

Perched above the 50th floor and soaring past the silhouettes of the surrounding high rises and iconic SF fog, the untouched 10,000-sf space set the tone for the design aspirations of the project. The plan aimed to integrate residential design into the tower- a living room, private nooks, and a kitchen help rethink the flow and functionality of the office, and emphasize the personal and human aspects of workplace design.

Upon arrival, visitors are welcomed into the Sky Lounge, the “hearth space” and social core of the office- punctuated by floor to ceiling windows providing views of downtown, the Golden Gate Bridge, Alcatraz, and the Pacific Ocean. Natural light floods into the central lounge, which flows into open collaborative areas spread along the rim of the space, ranging from flexible workspaces to a series of small private offices. This work flow strives to strike the balance between shared spaces conducive to collaboration and individual work nooks fostering contemplative focus.

LOCATION San Francisco, California

PROJECT TEAM
Contractor: Skyline Construction
Lighting: Pritchard Peck Lighting
Furniture, Fixtures, & Equipment: CRI & jak-w
MEP: WSP
AV Consultant: MWA & Creation Networks
Code Consultant: ARS
Property Management: Boston Properties
Ownership Team: Whiteside Management, LLC
Photography: Paul Dyer

Canopy House

Canopy House


Canopy House

An ecologically diverse flag lot in Portola Valley served as inspiration for the responsive design of Canopy House. The site is a natural bowl, a large flat meadow flanked on two sides by a lush creek and on the other two by a sloping hill, creating a private, immersive geography. The clients, a dynamic couple with small children, envisioned a site-sensitive design that is elevated, modern, cozy, and unassuming, but most importantly intimately connected to the surrounding landscape.

Working closely with the landscape team, Ground Studio, we first conducted an in-depth site analysis of the property, crafting a plan to restore and rehabilitate the unmanaged landscape. To best restore the natural meadow, we will clear the existing invasive species allowing the new design to react organically to the intricate site.

The design consists of layered, interlocking, mirrored L-shaped forms that carefully frame the front yard entry moment, as well as a rear yard panorama. The airy ground floor flows directly into outdoor living areas – an open plan public great room, dining area, and kitchen and a protected exterior seating space create architectural thresholds, compressing and decompressing, mimicking the site’s natural rhythms. The upper level acts as a canopy; an elevated form that floats above landscape moments below, like a tree, casting dappled light and outdoor shading. The upper level sits nested among the surrounding trees, creating intimacy for bedrooms. The pool, at the rear of the site, stretches away from the structures into the meadow creating a sensation of floating out into the open meadow.

Further in harmony with the site, the structure is oriented 15 degrees of south, optimally exposed to control solar heat gain, and wind ventilation for passive cooling. The ground level is cooled by a stack effect, in which warm air is pulled out and expelled through a vertical double height atrium.

LOCATION Portola Valley, California

PROJECT TEAM
Landscape Architecture: Ground Studio
Interior Design: Leverone Design
Lighting Design: Studio Lumen
Structural Engineers: ZFA Structural Engineers
Civil Engineers: Lea & Braze Engineering Inc