Close
Close

Noe Valley 2



This urban remodel in San Francisco’s Noe Valley neighborhood features a client-driven design that pairs expansive outdoor living areas with private and personalized interior moments.


While Noe Valley 2’s elongated lot is the largest on its block, the original home failed to take advantage of the spacious yard and, dwarfed by the neighboring houses, felt cramped and confined.  The remodel opened the public spaces on the main floor, to the private bedrooms above with the use of natural light.  The comfortable living area in the finished basement is also exposed to an abundance of natural light through the home’s rear façade.  A series of decks cascading into the yard offers an outdoor living area at each level and easy access to the patio and garden below.  Inside, one main stairwell wrapped in Cyprus siding links all levels, orienting users in the site, and allows sunlight to wash through the core of the home.  An 18 ft skylight and a 12 ft vertical window meet above the stairs of form a stunning waterfall skylight, complimented by a thicket of repurposed glass pendants at night, creating a light well that illuminates the entire home.


At the front of the house, the street façade was restored in the original character of the house with wood shingles, wood ornament, and stained glass, adding a yellow door as a pop of color. 


Through the careful selection of building materials, the implementation of an efficient heat-driven, radiant floor system, and prudent water management strategies including rainwater collection and a grey water system, Noe Valley 2 achieves LEED Platinum certification.


Project Team

Contractor: Art of Construction

Structural Engineer: Double-D Engineering

Landscape Architect: Arterra Landscape Architects

Photography: Paul Dyer