Close
Close

Portola Valley 3

The house responds to its sloped site in Portola Valley with a long, angled form that snakes around the hill’s contours.   Its sloping metal roofs run parallel to the ground as an extension of the hill, and its distressed wood siding accentuated with integrated metal panels draws from the site’s own rich and rugged palette and further minimizes the home’s visual impact on its landscape. 


While modest in its appearance from the road, Portola Valley 3 offers both lofty spaces for entertaining and quiet pockets for privacy with a clear directional circulation and strong connection to the site.  A sunken entry courtyard dotted with flowering Dogwood Trees provides privacy and acoustic separation from the road and auto court.  A water feature offers a striking visual focal point and subtle acoustics to the space.  


Inside, a corridor runs the length of front side of the main house, acting both as an efficient circulation spine and as an acoustic buffer from the road.  A double-height great room holds the kitchen, dining, and living areas and features prominent glass windows that open onto views of rolling ridgelines of Skyline Drive beyond.  On each side of the great room, single story transition spaces join the quieter auxiliary wings to the heart of the home, allowing them to be private but connected and clearly articulating the separation of spaces.


 To the west, the bedroom wing houses the kids’ rooms and the master suite in the home’s quietest spot.  An enclosed corridor extends the angled form to a two-story guesthouse, where friends and family can find privacy and quiet on weekend visits.  In the east wing, a family room offers an informal living area, with a small yoga room above.  These wings step into the site and feature strong visual connections with the landscape.  


PROJECT TEAM

Civil Engineer: BKF Engineers
Geotechinical Engineer: Murray Engineers
Interior Design: Restoration Hardware Design Atelier
Landscape Design: Lutsko Associates