Close
Close

The Pavilion

This unique site, a hillside ledge overlooking the city of San Jose, inspired an equally singular design.  Proving that great projects stem from passionate clients, the Pavilion pushes the boundaries of both open, light-filled spaces and solid, geometric forms while pulling the two extremes into striking juxtaposition.


Two stucco wings stand as the home’s anchors, grounding the structure to it site.  One, a single-story section lying close to the land, houses a master suite and two smaller bedrooms.  The other rises dramatically above the rest of the residence, extending from a subterranean garage, through a casual den, to culminate in a loft above.


At the intersection of these two forms, the home’s compressed entryway sits at the structure’s lowest point and center.  It conducts visitors into the home before opening up to its crowning feature: a glass pavilion that serves as the home’s great room.  The pavilion’s walls disappear into the landscape, eliminating visual barriers between the home and its setting and allowing inhabitants to read the room’s exposed structural diagram.  Natural light filters into the space throughout the day, while panoramic views sweep out across San Jose to the Golden Gate Bridge in the distance.


PROJECT TEAM

Contractor: Groza Construction, Inc.

Structural Engineer: FTF Engineering

Landscape Design: Arterra Landscape Architects

Lighting: Kim Cladas Lighting Design