Telegraph Hill

The original house suffered from a plain, unarticulated stucco façade and unusually narrow, chopped-up interior spaces. The main living spaces were separated from the entry by two floors of awkward, dark stairs and hallways. But the house did have tall ceilings and the potential for stunning views of the Golden Gate Bridge, Coit Tower, and downtown San Francisco.

The remodel reinvented the street façade with grey limestone cladding and projecting metal frames around the windows and garage. The top-floor envelope was pulled back from the lower façade to allow for a deck and planters.

A wood, steel and glass stair with light spilling down from windows and skylights above pulls visitors up to the top floor, which was opened up as one great room with windows on three sides. An open kitchen with lots of storage serves the needs of clients who love to cook and entertain. The main deck takes advantage of the sweeping views and serves as an outdoor room with fireplace, windscreen, custom planters, and an operable awning. A small outdoor deck off the dining room provides space for grilling and growing herbs.

A perforated metal screen wraps down from the ceiling of the top floor to the entry two floors below, adding diffused light as well as visual and textural continuity. The stairway is capped with a built-in custom kinetic sculpture by a local artist that is integrated into the metal ceiling.

Throughout the home, a soft gray and white palette lets the abundance of natural light and views take center stage.

PROJECT TEAM:

Contractor: Matarozzi Pelsinger Builders
Interior Design: Lisa Lougee Interiors
Lighting Design: Kim Cladas Lighting
Structural Engineer: Strandberg Engineering
Metal Fabrication: Chris French Metal
Landscape Design: Clarke de Mornay at Flora Grubb Gardens
Photography: Joe Fletcher

AWARDS & RECOGNITION:

2014 Custom Home Design Awards – Renovation: Grand Award Winner