Noe Valley 3

Located in Noe Valley, this urban remodel’s original house was plagued by a series of haphazard additions that created a jumbled floor plan full of awkward, dark and narrow spaces. When the client’s expressed the incorporation of natural light as a priority for their new home, the design team responded by cleaning up the home’s plan, orchestrating a clear flow and hierarchy of uncluttered spaces, and fully excavating the basement to include a larger garage, storage, livable space, and a greater accessibility to the home’s rear yard.

By eliminating the additions at the back of the house, the new design allows natural light to pour into the spaces that remained: shared living areas on the main floor, bedrooms for kids and guests on the second floor, and a master suite at the upper level. A staircase comprised of solid oak treads and a steel & glass rail connects all of the levels, channeling light from multiple skylights and spreading it throughout the interior living spaces from the roof to basement level.

Overlooking a living roof planted with succulents sits the master bedroom, linked by a glass catwalk. Expansive bi-fold doors at the home’s rear façade blend indoor living spaces with outdoor ones, where a fire pit and barbeque encourage users to gather outside on nice evenings.

The home’s front façade features cementitious panels above, and stone slabs that are at street level. The windows are framed with ancillary steel boxes that create a defining architectural style for the façade. A modern metal entry gate opens to an exterior mud room and front door. At the top floor, the façade steps back to minimize the visible height of the home from the street while providing this level with outdoor deck space.

PROJECT TEAM:

Architect: Feldman Architecture
Interiors: Feldman Architecture
General Contractor: Gelling & Judd
Structural Engineer: Holmes Structures
Photography: Joe Fletcher